Notis Privasi

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan untuk mengawal selia pemprosesan data dalam transaksi komersial. Akta ini, yang merangkumi semua syarikat-syarikat dan firma-firma yang ditubuhkan di Malaysia, mewajibkan kami memaklumkan anda berkenaan hak-hak anda berkaitan data peribadi anda yang sedang diproses atau yang akan dikumpulkan dan yang akan diproses oleh pihak kami serta maksud-maksud bagi pemprosesan data tersebut. Akta ini juga mewajibkan kami mendapatkan persetujuan anda terhadap pemprosesan data peribadi anda.

Justeru itu, anda dimaklumkan bahawa data peribadi dan maklumat selainnya (secara keseluruhan, "Data Peribadi") yang diberikan di dalam permohonan anda untuk mendaftar bagi penggunaan laman web Astro dan, jika relevan, untuk melanggan perkhidmatan Astro, termasuk apa-apa maklumat tambahan yang mungkin anda berikan kemudian, bakal digunakan dan diproses oleh MEASAT Broadcast Network Systems Sdn Bhd ("MBNS") bagi maksud-maksud berikut:-

  1. mempertimbangkan permohonan anda untuk mendaftar bagi penggunaan laman web Astro;
  2. mempertimbangkan permohonan langganan anda;
  3. untuk berhubung dengan anda;
  4. untuk memberi khidmat kepada anda;
  5. untuk memproses transaksi-transaksi pembayaran;
  6. menjawab pertanyaan-pertanyaan anda;
  7. mentadbir penyertaan anda di dalam pertandingan-pertandingan
  8. melaksanakan kegiatan-kegiatan dalaman;
  9. tinjauan pasaran dan analisis kecenderungan
  10. untuk memberi anda maklumat tentang produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan MBNS dan perbadanan-perbadanan berkaitan ("related corporations")
  11. unruk memberi anda maklumat tentang produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan rakan-rakan perniagaan kami;
  12. kegiatan-kegiatan perniagaan MBNS selainnya yang sah;
  13. maksud-maksud selainnya seperti yang termaktub di dalam Terma-Terma Penggunaan Laman Web Astro; dan/atau
  14. jika relevan, maksud-maksud selainnya seperti yang termaktub di dalam Terma-Terma dan Syarat-Syarat Am dan, jika terpakai, Terma-Terma dan Syarat-Syarat Kempen.

(secara keseluruhan, "Maksud-Maksud")

Seterusnya, sila maklum bahawa sekiranya diperlukan bagi mana-mana Maksud-Maksud yang dinyatakan di atas, Data Peribadi anda mungkin dihantar ke lokasi-lokasi di luar Malaysia atau dizahirkan kepada perbadanan berkaitan, pemegang lesen, rakan perniagaan dan/atau pemberi khidmat, yang mungkin berada di dalam atau luar Malaysia. Selain dari yang dinyatakan di sini, Data Peribadi anda tidak akan, dengan sedarinya, dipindahkan ke mana-mana tempat di luar Malaysia atau dizahirkan ke mana-mana pihak ketiga.

MBNS menyimpan Data Peribadi anda di dalam rekod perniagaan kami semasa anda masih melanggan perkhidmatan Astro. Kami juga menyimpan Data Peribadi anda untuk jangkamasa tertentu selepas anda tidak lagi melanggan perkhidmatan Astro sekiranya perlu untuk tujuan Maksud-Maksud Data Peribadi anda dikumpul dan/atau memuaskan kehendak undang-undang.

Untuk memproses Data Peribadi anda, persetujuan anda diperlukan. Di dalam kebanyakan situasi, adalah menjadi keperluan bagi kami untuk memproses Data Peribadi anda untuk menyediakan perkhidmatan yang diminta oleh anda. Walau bagaimanpun, sekiranya anda ingin menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, anda boleh berbuat demikian seperti yang dinyatakan di dalam perenggan di bawah.

Sehubungan dengan pemasaran langsung, anda boleh meminta MBNS secara notis bertulis (seperti yang diperuntukkan di dalam perenggan seterusnya) agar tidak memproses Data Peribadi anda bagi mana-mana maksud-maksud berikut: (i) pengiklanan atau pemasaran menerusi telefon produk atau perkhidmatan MBNS atau rakan-rakan perniagaan kami, (ii) mengirim kepada anda menerusi telefon bahan pengiklanan atau pemasaran MBNS atau rakan-rakan perniagaan kami, (iii) menghantar menerusi emel atau sistem pesanan ringkas (SMS) bahan pengiklanan atau pemasaran MBNS atau rakan-rakan perniagaan kami; atau (iv) berkomunikasi dengan anda menerusi apa cara sekali pun apa-apa bahan pengiklanan atau pemasaran MBNS atau rakan-rakan perniagaan kami.

Anda boleh pada bila-bila masa selepas ini mengemukakan pertanyaan, aduan dan tertakluk kepada pembayaran fi yang ditetapkan, meminta secara bertulis, akses kepada, dan pembetulan terhadap, Data Peribadi anda atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan di perenggan di atas dengan menghantar permintaan berkenaan kepada Pegawai Perlindungan Data Peribadi MBNS menerusi pos berdaftar atau emel (yang perlu dikirimkan daripada alamat emel yang telah didaftarkan dengan MBNS) seperti yang dinyatakan di bawah:

Alamat pos:
Pegawai Perlindungan Data Peribadi
MEASAT Broadcast Network Systems Sdn Bhd
Peti Surat 10148
50710 Kuala Lumpur
Alamat emel: pdpo@astro.com.my
No. telefon: 03 - 9543 3838

Jika anda seorang pelanggan perkhidmatan Astro yang lalu, harap maklum bahawa MBNS akan terus memproses Data Peribadi anda sebagaimana dinyatakan di dalam Notis Privasi ini melainkan jika kami menerima bantahan anda. Anda boleh melaksanakan hak-hak anda berkenaan dengan Data Peribadi anda sepertimana dinyatakan di atas.

Privasi Notis ini mungkin dipinda pada bila-bila masa dan berkuatkuasa pada tarikh yang ditetapkan oleh MBNS. Sebarang pemindaan akan dinyatakan di dalam laman web MBNS atau apa-apa bentuk lain yang MBNS fikirkan sesuai. Langganan dan/atau penggunanan berterusan anda kepada perkhidmatan dan/atau laman web Astro merupakan persetujuan anda terhadap pindaan tersebut.

Privacy Notice

The Personal Data Protection Act 2010 was introduced by the Government to regulate the processing of personal data in commercial transactions. The Act, which applies to all companies and firms that are established in Malaysia, requires us to inform you of your rights in respect of your personal data that is being processed or that is to be collected and further processed by us and the purposes for the data processing. The Act also requires us to obtain your consent to the processing of your personal data.

Consequently, please be informed that the personal data and other information (collectively, "Personal Data") provided in your application to register for the use of the Astro Website and, if relevant, for subscription to Astro services, including any additional information you may subsequently provide, may be used and processed by MEASAT Broadcast Network Systems Sdn Bhd ("MBNS") for the following purposes:-

  1. assessing your application to register for the use of the Astro Website
  2. assessing your application for subscription;
  3. to communicate with you;
  4. to provide services to you;
  5. to process your payment transactions;
  6. respond to your inquiries;
  7. administer your participation in contests;
  8. conduct internal activities;
  9. market surveys and trend analysis;
  10. to provide you with information on products and services of MBNS and our related corporations;
  11. to provide you with information on products and services of our business partners;
  12. other legitimate business activities of MBNS;
  13. such other purposes as set out in the Astro Website Terms of Use; and/or
  14. if relevant, such other purposes as set out in the General Terms and Conditions and, if applicable, Campaign Terms and Conditions.

(collectively "Purposes")

Further, please be informed that if required for any of the foregoing Purposes, your Personal Data may be transferred to locations outside Malaysia or disclosed to our related corporations, licensees, business partners and/or service providers, who may be located within or outside Malaysia. Save for the foregoing, your Personal Data will not be knowingly transferred to any place outside Malaysia or be knowingly disclosed to any third party.

MBNS maintains your Personal Data in our business records while you are a subscriber to our Astro services. We also maintain this information for a period of time after you are no longer a subscriber if the information is necessary for the Purposes for which it was collected or to satisfy legal requirements.

In order to process your Personal Data, your consent is required. In most instances, it is necessary for us to process your Personal Data in order to provide the service that you had requested for. However, you may limit the processing of your Personal Data in the manner described in the paragraph below.

In relation to direct marketing, you may request MBNS by written notice (in accordance with the following paragraph) not to process your Personal Data for any of the following purposes: (i) advertising or marketing via phone any product or service of MBNS or our business partners, (ii) sending to you via post any advertising or marketing material relating to any product or service of MBNS or our business partners; (iii) sending to you via email or SMS any advertising or marketing material relating to any product or service of MBNS or our business partners, or (iv) communicating to you by whatever means any advertising or marketing material of MBNS or our business partners.

You may at any time hereafter make inquiries, complaints and, upon payment of a prescribed fee, request in writing for access to, or correction of, your Personal Data or limit the processing of your Personal Data (as described above) by submitting such request to the Personal Data Protection Officer of MBNS via registered post or email (which must be sent from the email address registered with MBNS) as set out below.

Postal address
Personal Data Protection Officer
MEASAT Broadcast Network Systems Sdn Bhd
Peti Surat 10148
50710 Kuala Lumpur
Email address: pdpo@astro.com.my
Telephone number: 03 - 9543 3838

If you are a past subscriber of Astro services, kindly be informed that MBNS will continue to process your Personal Data in accordance with this Privacy Notice unless we hear otherwise from you. You may exercise your rights in respect of your Personal Data in the manner described above.

This Privacy Notice may be amended from time to time and would be in effect on the date as determined by MBNS. Any amendment to this Privacy Notice shall be published on MBNS’ website or any other medium as MBNS deems fit. Your continued usage of our website and/or subscription to our Astro services shall be deemed to be your agreement to the said amendment of this Privacy Notice.

Copyright © 2019. Measat Broadcast Network Systems Sdn Bhd (240064-A). All Rights Reserved.